Intr-o duminica plicticoasa am vazut un film despre avocati si cam ce inseamna in SUA intelegerea dintre partile unui proces. Filmul a fost difuzat pe un canal non-manelist, asa ca ideile educative despre cum se evita pierderile de bani si timp (la altii) ma îndoiesc sã fi prins la publicul românesc. Oricum, daca esti un om cu o minima cultura generala si pretinzi ca esti cat de cat informat, ca sa nu mai spun ca esti implicat intr-un proces... ai ce invata! Intelegerea partilor, fie in civil, fie in penal, se poate face si in Romania. Uneori aceasta poarta numele de mediere, se face de catre mediator si implica un acord de mediere. Totul este sa fii un open-mind... (citeste)
Putini stiu ca rezolvarea unui litigiu civil, comercial sau chiar penal se poate face si in alt loc decat la biroul unui mediator, cu atat mai mult departe de sala de judecata... Este daca vreti un fel de justitie privata, dar daca am folosi acest termen s-ar putea produce confuzie si ne-am îndeparta de scopul acestui site. Deci, deplasarea mediatorului la locatia dorita de partile aflate in conflict si incheierea acordului de mediere în acel loc este posibila, legala si comoda pentru litiganti... (citeste)
O metoda mult mai avantajoasa de rezolvare a litigiilor comerciale, atat din punct de vedere al celeritatii cat si al cheltuielilor este apelarea la serviciile unui birou de mediator. Medierea in comercial are insa (deocamdata) dezavantajul unei slabe publicitati, altfel spus fiind reglementata abia in ultimii ani este inca putin cunoscuta. Despre avantajele acesteia împreuna cu un extras din Codul de Procedura Civila puteti citi in articolul urmator (citeste)
Asa cum stiam, presa romaneasca e complet nestiutoare in ale medierii. Nu e vina ei... Oricum, dupa toata bucuria oamenilor cu sufletul în roba, dupa incurajarile venite atat din exterior, cat si cele din interiorul acestui nou corp profesional al mediatorilor, am auzit o parere de Doamne ajutã doar din gura unui avocat! Cine ar fi crezut!? Sa fie Zeno Sustac vicepresedintele Consiliului de Mediere un cal troian al mediatorilor din Romania!?... (aflã pãrerea mea despre acest subiect)
Promovarea medierii si a profesiei de mediator trebuie facuta la modul serios, cu atat mai mult cu cat, desi este de stricta actualitate de acum inainte, deja exista oameni care au investit in educatia si pregatirea aferenta. Includerea in cadrul unor emisiuni care n-au nicio legatura cu medierea (prin subiectele pe care le trateaza in mod frecvent) de materiale si informatii despre mediere, nu face decat sa trimita in derizoriu aceasta activitate...(citeste si afla mai multe)
Portalul despre mediere si mediatori oferã o gamã largã de articole, observ asta cu o anumitã dozã de invidie! Evident, acestea sunt destinate unui anumit public si cu anumite interese. In textul pe care l-am scris fac trimitere la un conflict pe cale sã izbucneascã. Desi in mine se da o lupta apriga intre ziarist si mediator, deocamdata stau deoparte. Ma gândesc, ca un naiv, cã încã ne îndreptãm spre normalitate în tara asta... (citeste si afla mai multe)
Atunci când este ceva de împãrtit aproape întotdeauna apar discutii. Viata ne-a arãtat cã mostenirea, marile mosteniri cu multi descendenti sunt o sursã traditionalã de conflicte. Acestea se pot rezolva prin partaj. Partajul judiciar era pânã nu demult singura modalitate de a împãrti o mostenire, desigur pânã la aparitia institutiei medierii. Si în privinta unei succesiuni, un partaj la mediator este intotdeauna mai rapid, mai ieftin si mai discret... (citeste si afla mai multe)
Nici vechiul si nici Noul Cod Civil nu au reglementat concubinajul. Totusi, aceasta stare de fapt exista si este o realitate a vietii cotidiene. In urma destramarii majoritatii cuplurilor de gen apare evident nevoia de partaj. Un mediator se poate implica si poate aduce mai multe avantaje etapei de final, respectiv cea a impartirii bunurilor. Spre deosebire de un partaj judiciar in instanta, un partaj la mediator este rapid, discret si mult mai iefitn! Taxele de timbru sunt la jumatate!... (afla mai multe)
O analiza pe internet despre cât costã un divort nu reuseste sa lamureasca pe nimeni foarte exact. În afara de taxele de la judecatorie si de la primarie, care sunt publice si se pot afla fara mari batai de cap, cuplurile in pragul destramarii nu se pot hotarî unde sa mearga, caci vorba ceea, daca oricum se duce totul pe apa sâmbetei, macar sa fie cât mai ieftin! Un mediator te va duce si el cu zaharelul, doar ca sa te vada in biroul lui. Oricum, citind tot ce se putea citi si dând si niste telefoane prefacându-ma ca sunt client, am realizat ca in Timisoara un divort la mediator este cea mai ieftina solutie. Daca vrei un divort, evident... (citeste)
Daca toata ziua am sta cu nasul in hartii sau am da la sapa, fara sa ne mai distram si noi din cand in cand... am lua-o razna cu totii! Va povestesc o intamplare adevarata, de la o dama care s-a prezentat Ivan, i-am notat numarul de telefon si o las sa uite. Apoi, ma razbun eu... Nu de 1 aprilie, ci cand o sa-i fie lumea mai draga, trebuie sa ma mai gandesc, sa i-o coc bine de tot. Dar, asta inseamana si ca exist ca birou de mediator in Timisoara, caci vorba aia: doar in copacul fara fructe nu dai cu pietre... (citeste)
Noua legislatie penala da posibilitatea mediatorului sa intervina in orice infractiune, efectele sunt diferite in functie doar de incadrarea juridica a faptelor. Cu toate acestea, atunci când un mediator se aflã în fata solutionarii aspectului civil al unei infractiuni, el trebuie sa-si scoata din cap incadrarea juridica. Aceasta nu e atributia unui mediator...
Iar judecatorul Cristi Danilet stie foarte bine sa sugereze acest lucru... (citeste)
Noua legislatie din Romania are in vedere ca anumite infractiuni sa fie supuse influentei directe a actiunii mediatorului. Adica un acord de mediere reusit elimina rãspunderea penala a fãptuitorului, la fel ca si in cele la care împãcarea partilor oferã aceastã varianta de solutionare a cazului... (citeste)
Indiferent de vointa noastrã, societatea se modernizeazã. Niciunul dintre noi, luat ca individ in parte nu se poate opune. Iar daca privim la Romania, in ansamblul ei, vom remarca faptul ca schimbarile se produc mai incet si, mai ales, doar daca ni se impun! Altfel, cu totii vom lâncezi, ne vom complãcea într-o stare vecinã cu somnul. În ceea ce priveste justitia... o vom privi întotdeauna ca pe una a celor cu bani. Se va schimba si asta... (citeste)
Am trait s-o vad si s-o citesc si pe asta! O gazeta de scandal, de barfe si telenovele, articole cu sirop ce curge din hartie sau pe monitor, a ajuns sa faca reclama la mediatori! La acord de mediere si divort la mediator. Numai ca autorul articolului nu spune pe sleau pentru ca nu stie, nu-si da seama sau e avocat... (citeste despre ce e vorba)
Daca ne referim la justitie, Anglia si Tara Galilor se dau din ce in ce mai mult pe mana mediatorilor si a medierii in general. Faptul este senzational daca luam in considerare conservatorismul britanic, considerat a fi unul dintre cele mai trainice lucruri de pe pãmânt. Cu toate acestea, un divort la mediator costa mai putin în Romania si se face si mai repede... (citeste articolul)
Într-un clasament sui-generis facut la un an dupa introducerea sedintei obligatorii de informare despre mediator si serviciile de mediere, divortul la mediator este moda absoluta. Înca nu in toate orasele, dar abia a inceput... (citeste mai multe)
Pentru a beneficia de serviciile unui mediator si a te bucura de avantajele financiare ale medierii trebuie sa citesti, sa te informezi. Primul pas in acest sens este Portalul european e-justitie cu sectiunea despre mediere. (citeste mai multe)
Ideea ca un mediator lucreaza doar la biroul sau din oras este falsa. Daca partile au stabilit de comun acord sa-si rezolve litigiul intr-un alt loc decat intr-un birou de mediator, ar fi neprofesionist si impotriva legii sa refuzi acest lucru. Iar teoria ca intre parti exista suficienta tensiune ca sa stabileasca un alt loc este falsa. Pentru cine vrea sa rezolve un litigiu, locul unde se intalneste cu un mediator este doar un detaliu... (citeste mai multe)
Chiar daca medierea si serviciile unui mediator sunt înca putin folosite, situatia se va schimba cu relativa repeziciune. Aceasta in primul rand pentru ca e ieftina si discreta. Iar divortul la mediator pare a fi, cel putin deocamdata, principala ocupatie a mediatorului. Cel putin pentru aceasta perioada de debut in instanta a unui proces... (citeste mai multe)
Probabil ca textul despre care vorbesc, bilantul-raport al Curtii de Apel din Timisoara, a fost facut din timp, cum se spune... Doar astfel îmi explic o scapare a acestuia in ceea ce priveste medierea si profesia de mediator. O omisiune care la prima vedere nici nu pare asa de importanta. Insa capata alte valente in lumina noii legislatii si a luptei pentru trecerea in derizoriu a mediatorului... (citeste mai multe)
Mi se pare ca se incalca deontologia profesionala si regulile de publicitate. Adica nu e in regula ca daca esti avocat si devii si mediator sa gasesti clienti pentru procese cu mijloacele de publicitate ale mediatorilor. Metoda este mai degraba o racolare de clienti, ori dupa cate a hotarat UNBR acest lucru este interzis. Sau poate ma insel eu si am dat doar de niste cazuri izolate. Atat de izolate ca sunt cu duiumul... (citeste mai multe)
Introducerea noilor reglementari penale reprezinta de fapt o primenire a moravurilor societatii. Chiar daca unele sunt contestate iar alte prevederi din vechile coduri regretate, noua legislatie penala scoate in evidenta o institutie recent aparuta pe plan mondial, respectiv medierea si mediatorul. Influenta mediatorului este vizibila si efectiva nu doar in cauzele la care urmarirea penala se declanseaza la plangerea prealabila, ci in aproape toate infractiunile, conditia necesara fiind existenta victimei si a faptuitorului... (citeste mai multe)
Societatea moderna a adus principii si modalitati noi de solutionare a oricarui litigiu. Casatoria este una dintre institutiile a carei functionare sau modificare a lasat sotilor decizia de a o desfiinta sau modifica. Divortul la mediator este o metoda care scurteaza timpul si face economii financiare, elimina mare parte din traume. Dar, ceea ce nu se schimba, ramane suferinta copiiilor... (citeste mai multe)
Dosarul D.4282/271/2007 de la Judecatoria Oradea era de patru ani pe masa instantei. La un moment dat, obosite si tracasate de atata judeacata, de risipa de energie si de cheltuielile care aparaeau in orice moment, a aparut ideea medierii. Desi la data aceea, in vara lui 2011, sedinta de informare in privinta medierii nu era obligatorie, odatã ce s-a început procedura, mediatorul a rezolvat litigiul intr-o saptamana. Pentru informarea dvs., puteti observa cam cum arata esenta unui proces lung si chinuitor.(afla detaliile)
Incepând cu data de 31 august 2013 instantele nu vor mai putea fi sesizate daca nu se face dovada ca s-a desfasurat sedinta de informare privind medierea. Atentie, este vorba despre sedinta de informare despre avantajele medierii, nicidecum de o obligativitate de a recurge la mediere în locul unui proces în instanta. Cu alte cuvinte, trebuie sa te informezi ca exista si ce avantaje ofera medierea, apoi decizi daca alegi medierea sau clasica actiune in instanta. (citeste tot)
21 aug 2013: "Bugetul anual alocat justitiei este de cateva sute bune de milioane de euro pe an, daca aproximativ 10% din acest buget va fi economisit prin folosirea medierii pe scara larga si implicit prin reducerea numarului de procese si a cheltuielilor aferente acestora, estimez ca in aproximativ 10 ani undeva intre 500 si 700 de milioane de euro ar fi economisite de la bugetul de stat prin folosirea medierii pe scara larga", a declarat pentru Agerpres Zeno Sustac, copresedinte al Consiliului de Mediere pentru Agerpres.
1 iulie 2013: Consiliul de Mediere cere deputatilor sa respinga amendamentul adus OUG 90/2012 privind medierea, potrivit caruia avocatii si notarii dobândesc atributiile specifice profesiei de mediator fara o pregatire de specialitate, considerând ca acesta încalca prevederile directivei europene.
Potrivit reprezentantilor Consiliului de Mediere, Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, Camera decizionala, a avizat, în 20 iunie, propunerea legislativa pentru modificarea OUG 90/2012, care modifica si completeaza Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
tel. 0727.85.97.77 0722.93.39.41
Suntem o economista si un jurist. Ne punem în slujba celor care au de rezolvat o disputa si vor sa-si faca viata linistita, comoda si fara cheltuieli inutile. Avem onorarii decente si respectam fiecare client!
Intelege si afla despre mediator si mediere dintr-o selectie de emisiuni TV... vezi pagina cu video
Ce se poate media? Se poate media orice, evident daca legea iti da voie sa dispui de obiectul respectiv... citeste
Primul pas in declansarea medierii Pentru cauzele nesupuse inca judecatii instantei citeste...
Cine si ce plateste la mediator Cateva cuvinte despre taxele platite la un birou de mediator. Ce spune legea despre onorariul cuvenit mediatorului... citeste...
Medierea in timpul procesului civil este posibila din dorinta legiuitorului de a încuraja cetateanul sa foloseasca acest mijloc... citeste
Medierea în penal este posibila odata cu introducerea Noului Cod Penal si a celui de Procedura Civila citeste
Medierea în comercial un mijoc mai rapid, mai confortabil si mult mai ieftin decat orice alta procedura... citeste
Divortul la mediator Desfacerea casatoriei si/sau partajul se pot realiza si la mediator: mai ieftin, mai rapid si CONFIDENTIAL! citeste...
Acordul de mediere. Semnificatia si valoarea juridica a acestui act, consecintele semnarii lui. citeste...
Avantaje oferite de procedura de mediere. De ce sa apelati la servicii de mediator citeste...
Economii de bani obtinute dupa procedura de mediere. Statul va incurajeaza sa apelati la serviciile unui mediator citeste...
Desfasurarea medierii are la baza principii clare si de neinlocuit: confidentialitate, disponibilitate, neutralitate si impartialitate. citeste
Restituirea taxelor de timbru se produce in cazul in care in timpul solutionarii litigiului de catre instanta intervine medierea. citeste
- Legea 192 din 2006 - actualizata la 1 august 2013 de catre Cristi Danilet
- Noul Cod Civil
- Noul Cod de Procedura Civila - actualizat februarie 2013
- Noul Cod Penal
- Noul Cod de Procedura Penala
- OUG 80 din 2013 privind taxele judiciare de timbru
- Directiva 52 din 2008 a Uniunii Europene privind medierea