Prima pagina    Blog    Contact

In Timisoara un divort la mediator costa cam...

Trecere in revista a variantelor de divort in Timisoara, la mediator, la Judecatorie, Primarie si notar


Pentru o informare corecta ar trebui spus ca societatea moderna a devenit deosebit de permisiva in materie de divort, spre deosebire de acum o suta de ani, de exemplu. Iar daca ne referim la România, ultimii ani au adus si in tara noastra schimbari majore. Vom enumera mai mult sau mai putin sumar mijloacele prin care se poate realiza un divort in Timisoara, la mediator, in instanta, la Primarie sau la notar.

Un divort judiciar in instanta, fara avocati, când ambele parti doresc acest lucru pleaca de la 200 de lei, conform art. 15 din OUG 80/2013 privind taxele de timbru. Apoi, la fiecare cerere care se anexeaza si nu este accesorie cererii principale de divort (stabilirea locuintei copilului, a autoritatii parintesti, a cheltuielilor pentru educatie, etc.) se plateste o taxa de 50 lei/cerere. Daca este vorba de bunuri patrimoniale din partaj... 3% din valoarea bunului! Puteti consulta art. 373 din Codul Civil si art. 5 si art. 15 din OUG 80/2013 (le gasiti aici pe site) pentru a va convinge. Daca lucrurile se complica si va angajati un avocat atunci estimarea costurilor unui divort este mai dificila, dar fara vreo 1500-2000 de lei nu cred sa scapati. Apoi, mai sunt aspectele legate de durata procesului de divort si de solutia instantei, care are totusi un caracter de imprevizibilitate.

Divortul la Primarie pare relativ mai simplu, dar este valabil numai pentru situatiile simple, când nu sunt copii la mijloc si nu se face niciun partaj. In Timisoara, un divort la Primarie va va scoate din buzunar 500 de lei.

Se mai poate divorta si la notar. Desi este comparabil ca timp cu desfacerea casatoriei la ofiterul starii civile de la Primarie, din punct de vedere financiar acesta mi se pare cel mai scump, si nu vorbesc acum despre impresia generala a onorariilor notariale. Apoi, exista dificultati In situatia In care sunt copii minori, când este necesar un acord separat Incheiat de soti In ceea ce priveste copiii, adica ceva asemanator unui acord de mediere eliberat de mediator. E nevoie si de avizul autoritatii tutelare rezultat in urma unei anchete sociale. Iar la notar trebuie sa mergi cu lectia facuta, adica acolo sa fii deja Inteles cu fostul partener In privinta tuturor detaliilor divortului. Din câte am vazut pe net, onorariile notarilor In ceea ce priveste divortul pleaca de la aproximativ 650-700 de lei.

In fine, divort la mediator este o alta metoda de desfacere a casatoriei, care pentru a se impune trebuie sa fie neaparat mai ieftina si avantajoasa decât cele doua expuse mai sus. Un divort la mediator In Timisoara, banuiesc eu, costa undeva pe la 500 de lei. Avantajul pe care Il ofera un mediator de divort In Timisoara (sau alta parte a tarii) este in primul rând discretia. Apoi, cu siguranta este mai ieftin si rezolva toate problemele, printr-un divort la mediator fiind solutionate atât situatia civila cât si aspectele legate de copii. Ca timp, un divort la mediator, in Timisoara sau alta localitate este cel mai rapid, cam in 30 de zile.

Desigur ca la alegerea procedurii de divort intervin mai multi factori. Cel mai important este totusi vointa partilor de a lichida un mariaj In conditii onorabile si discrete, cu efecte cât mai putin daunatoare asupra copiiilor.


De retinut