Prima pagina    Blog    Contact

Medierea in penal




Mediator in penal, in functie de factorul de declansare a urmaririi penale


infractor cauta mediatorOdata cu introducerea Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedura Penala, de la 1 februarie 2014, au aparut modificari si în ceea ce priveste medierea, respectiv felul în care putem vedea serviciile unui birou de mediator. Chiar daca mediatorul poate interveni în solutionarea în tot sau în parte a conflictului atât pe latura penala, cât si cea civila, efectele medierii în cauzele penale le vom putea împarti în functie de elementul care declanseaza urmarirea penala. Codul penal are reglementate în acest moment 30 de infractiuni care se declanseaza la plângerea prealabila a partii vatamate, la care se adauga cele prevazute în legi speciale.

Daca avem de-a face cu o infractiune pentru care urmarirea penala se porneste la cererea partii vatamate si/sau exista posibilitatea de împacare a partilor, atunci efectele medierii sunt majore, dar distincte în functie de momentul în care intervine acordul de mediere.

Când medierea are loc în timpul urmaririi penale, deci înainte de proces, si se ajunge la solutionarea conflictului printr-o întelegere, conform art. 69(1) din Legea 192/2006 fapta nu va atrage raspunderea penala a faptuitorului. Este limpede ca procurorul va opri urmarirea penala iar partile îsi vor putea prezenta instantei acordul de mediere pentru încuviintare.

Faptuitorul va fi achitat în cazul în care un acord de mediere intervine în timpul judecatii, instanta fiind obligata astfel sa ia act de întelegerea partilor.

Este de remarcat ca, spre deosebire de procesul civil unde suspendarea procesului intervine de drept în momentul în care intervine medierea, în procesul penal aceasta este facultativa. Altfel spus, instanta, în functie de datele concrete, poate sau nu suspenda procesul în care partile au început în paralel si o procedura de mediere. Suspendarea nu poate fi mai mare de trei luni.

Mediatorul poate interveni si în cauzele a caror declansare nu se face la cererea partii vatamate. Deosebirea esentiala este însa aceea ca mediatorul nu se poate axa decât pe latura civila, în niciun caz pe partea penala, mai mult, chestiunile legate de încadrarea juridica a faptei nefiind nicidecum un subiect de negociat si înca la discretia mediatorului.

Poate ca principalul efect al medierii într-o cauza cu caracteristicile de mai sus, este acela ca acordul de mediere poate constitui circumstanta atenuanta sau poate duce la suspendarea executarii pedepsei sau chiar renuntarea la aplicarea acesteia . Evident, în anumite conditii cumulative si sub o anumita supraveghere, tema aceasta urmând însa a fi discutata într-un material separat.


De retinut