Prima pagina    Blog    Contact

Divort si partaj la mediator





Aspecte importante referitoare la desfacerea casatoriei si/sau partajul prin mediere


divortDaca hotarârea de a divorta este luata, atunci este de prisos orice alta discutie în afara de aceea de a reduce cât se poate de mult stresul cauzat, timpul si costurile. Divortul la mediator este o procedura care reflecta modernizarea societatii, respectiv aceea de a lasa partilor posibilitatea de a-si gasi singure cea mai buna metoda de rezolvare a unui litigiu.

Per ansamblu, costurile unui divort la mediator sunt cam 10% din cele pe care le-ati achita pe parcursul unui proces in instanta, respectiv taxe, onorarii de avoati, expertize, etc...

Pentru o mai buna întelegere a ceea ce înseamna un divort la mediator, daca ne referim la durata acestuia, trebuie spus ca daca partile sunt cooperante, ajungerea la un acord se poate face pe parcursul unei singure sedinte de mediere. Acordul de mediere pe care-l redacteaza mediatorul va putea fi încuviintat de catre instanta intr-un interval de la una la cateva zile, in functie de numarul de cauze si alte elemente obiective... Mai repede? Nu exista o modalitate de a divorta mai rapidã decat cea dintr-un birou de mediator! Acesta este un aspect.

Al doilea, important din punct de vedere al continutului, desfacerea casatoriei si partajul sunt doua lucruri distincte. Aceasta înseamna ca ele pot fi rezolvate împreuna sau separat, sau succesiv sau unul la mediator si celalalt în instanta, o parte din partaj în instanta si alta la mediator sau orice alta combinatie. Totul depinde de vointa partilor, dar este evident ca solutionarea lor concomitenta si la mediator aduce economii financiare si de timp, si elimina la maxim nervii.

Un alt aspect deosebit de important, dar despre care apare convingerea abia dupa trecerea unui timp, este acela ca partile pastreaza între ele o stare acceptabila de bune relatii. Ceea ce nu se prea întâmpla în cazul unor sentinte judecatoresti.

Trebuie stiut ca mediatorul va lucra întotdeuna tinând cont de interesul superior al copilului. Asa a fost realizata pregatirea lui, asa este el format, ca orice acord de mediere sa nu contravina în niciun fel dezvoltarii ulterioare a copilului.

La mediere, pe care partile prin conduita lor o pot scurta la maxim, pentru eficienta ar trebui sa se rezolve în mod obligatoriu aspectele ce tin de:
- numele de familie de dupa divort;
- domiciliul post divort;
- repartizarea sarcinilor si proportia acestora în ceea ce priveste copiii;
- partajul lucrurilor comune; - felul în care se va transpune în practica acordul de mediere.

Mai amintim ca medierea poate interveni într-un divort chiar daca procesul se afla pe rolul instantei. Apoi, daca mediatorul nu a reusit sa rezolve toate aspectele divortului, acestea pot fi solutionate în instanta sau printr-o alta mediere, la o data stabilita de comun acord.

Rezultatul medierii consta într-un acord de mediere, acesta va fi supus instantei spre încuviintare (sau la notar) care va lua act de vointa partilor, nu va interveni în niciun fel, doar va verifica daca nu încalca ordinea publica si daca se asigura prioritate în ceea ce priveste interesul superior al copiiilor.


De retinut