Medierea este o procedură alternativă de stingere a conflictelor. Este facultativă, la mediator nu poate fi nimeni obligat să vină. Cel puțin în actualele condiții legislative.
Declanșarea medierii. Procedura de inițiere
Pentru a se declanșa medierea trebuie ca părțile să fie de acord să-și rezolve conflictul în acest fel. Adică trebuie să vrea să vină amândouă în biroul meu de mediator. Nu se întâmplă întotdeauna așa. Uneori una dintre acestea își dorește mediera dar nu știe dacă și cealaltă va dori. În acest caz eu voi trimite o invitație la mediere.
Invitația se trimite pe datele de contact furnizate de partea care vrea această procedură.
Prin invitație se propune o dată la care ar urma ca părțile să se întâlnească în biroul meu de mediator. Bineînțeles că partea căreia îi trimit initația poate să refuze, nu o pot obliga. Sau mă poate anunța că nu poate la ziua și ora propusă. În acest caz, evident, de comun acord, vom aranja o dată la care să aibă loc medierea. De fapt ar fi un lucru pozitiv, înseamnă că sunt șanse reale de stingere a litigiului.
Medierea propriu-zisă
La ora și data stabilită părțile se întâlnesc în biroul meu de mediator. Și încep discuțiile. Nu există nimic șablon, nu există nimic dinainte stabilit. Cu excepția spețelor aspectelor accesorii la divorț. Este adevărat că în acest din urmă caz, de regulă mai dau indicații celor ce vor să divorțeze, le spun din timp la ce să se gândescă, ce să se înțeleagă, ce și cum să se pregătească.
Discuțiile preliminare la telefon mai au și alt scop. Poate până ajung la mine se răzgândesc.
În fine, esențial este că un mediator nu are o soluție gata pregătită. Părțile discută, se ceartă sau nu, important este că de cele mai multe ori ies cu o decizie luată în consens. Adică ajung la o concluzie.
Acordul de mediere
După negocieri, dacă întâlnirea are succes și părțile ajung la o soluție pe care o acceptă amândouă, se încheie un acord de mediere. Acesta este actul fundamental eliberat de un mediator. Acordul cuprinde ceea ce părțile aflate (până atunci) în litigiu au hotărât.
Acordul de mediere cuprinde învoiala lor, este ca un contract dacă doriți. (În termeni juridici se numește tranzacție.) El trebuie respectat de participanți.
Acordul de mediere nu expiră, nu are termen de valabilitate. Dacă una dintre părți nu-l respectă atunci cealaltă îl poate introduce în instanță și-l va transforma în titlu executoriu. Metoda aceasta, cu supunerea acordului unei instanțe este ceva mai greoaie, presupune timp. O metodă mai rapidă este investirea acordului de mediere în titlu executoriu imediat după ce l-ați semnat. Aveți nevoie de un avocat. Vă recomand avocat Ana Corogeanu din Timișoara.
Pregătirea actelor
Acesta este un proces menit să reducă timpul „mort” dintr-o ședință de mediere. De la caz la caz, solicit să-mi fie expediate prin e-mail actele care vor face parte din tranzacția propriu-zisă. Logic, este vorba de pregătirea contractului, de formularistica șablon, etc. De ce să se piardă vemea, eu să completez acte și participanții să stea și să privească. Eventual le oferă șansa de a se mai certa.
Procesul verbal de încheiere a medierii
Acesta este un act care se încheie la fiecare acțiune de acest gen. În el se specifică dacă medierea a avut loc sau nu și ce s-a decis. Este redactat la modul sumar în ceea ce privește soluția convenită la mediator. Detaliile sunt cuprinse în acord.
De reținut că un proces verbal de închidere a medierii se eliberează și în cazul în care doar o parte se prezintă. Doar că atunci este vorba de un proces verbal de eșuare a medierii.
Pe larg despre procedură în ansamblul ei găsiți informații în pagina de mai jos.
Procedura la mediator. Acordul de mediere
Despre Acordul de mediere în Juridice.ro