Mediator online – eficient, comod și legal

mediator online timisoara
Mediator online Timisoara - Matei Bîtea

Vă pot oferi servicii de mediator și în sistem online, astfel că nu este obligatorie prezența la birou în Timișoara. Medierea online este probabil cel mai comod mijloc de rezolvare alternativă a unei dispute.

Cum se face medierea online?

Medierea în sistem online este o operațiune foarte simplă și comodă. Adică nu aveți nevoie decât de un browser cu care să accesați internetul. Aceasta presupune un calculator, un laptop, tabletă. Teoretic se poate participa la mediere și printr-un telefon. Singura problemă în acest din urmă caz ar fi aceea provocată de dimensiunea ecranului și de participarea a trei persoane. Este mai dificilă vizualizarea documentelor pe un ecran de câțiva inci.

Opinez însă că un laptop este ceva foarte accesibil și ușor de folosit de către oricine, astfel că nu este cazul să mai insist asupra subiectului. Mai ales dacă optați pentru serviciile unui mediator online.

Din momentul în care lucrurile au devenit clare, respectiv că doriți medierea în sistem online, la data și ora stabilită veți primi un link pe care o să-l accesați. Vă alăturați întâlnirii și de aici înainte dirijez eu discuția.

De regulă folosesc google meet dar mai sunt și alte soluții de discuții online…

Diferența față de întâlnirea de la birou

Față de întâlnirea părților la birou există totuși o diferență. Aceasta se referă la viteza de circulație a actelor. Un mediator trebuie să aibă semnăturile ambelor părți pe actele sale, așadar bănuiți că va dura câteva zile până când hârtiile se vor plimba între părți și vor obține toate semnăturile. Mi se pare însă a fi o problemă minoră, important este că ați realizat deja înțelegerea, respectiv acordul de mediere.

Medierea online în România și în lume

Combinarea serviciilor oferite de mediator cu tehnologia actuală este unul din beneficiile civilizației moderne. În fond, dacă observați, discuțiile online au devenit atât de familiare încât nu e cazul să le laud eu. Inclusiv ședințele Consiliului de mediere se desfășoară online.

Dacă în România medierea online este mai redusă, aceasta se datorează intensității scăzute a aplicării acestei metode în țara noastră. Însă, în viitor, cu cât vom apela mai mult la un mediator în locul unei instanțe judecătorești, cu atât cresc șansele de rezolvare a disputelor în sistem online. 

Trebuie spus și că pandemia de covid a avut un impuls decisiv în transferarea online a acestei metode. Dacă mă întrebați pe mine, într-un viitor nu foarte îndepărtat orice mediator va trebui să fie capabil să lucreze în sistem online. Așa cum se întâmplă deja în lume…

Despre Bitea Matei 35 Articles
Un birou de mediator cu preturi accesibile. Mediere in civil si penal pentru Timisoara și oriunde in Romania.