Puterea juridică a unui acord la mediator – Titlu executoriu

titlu executoriu acord de mediere
Un acord de mediere se transforma extrem de usor in titlu executoriu prin simpla lui atestare de catre un avocat sau notar

La un birou de mediator se vor prezenta întotdeauna oameni dintre care cel puțin unul va pune aceleași veșnice întrebări: „Bine, dar dacă nu respectă, ce fac? Iarăși vin aici sau ne chinuim prin judecăți? Cum pot avea certitudinea că partea cealaltă își va respecta angajamentul!?”

Înainte însă de a intra direct în subiect și să explic ce forță juridică are un acord semnat într-un birou de mediator, aș vrea să vă fac o introducere.

Sugestie pentru spețe penale

Pot să mărturisesc că în activitatea mea am întâlnit de nenumărate ori aceste dileme. Ceea ce este logic. Părțile aflate în conflict își dau seama că printr-o înțelegere la mediator, dacă semnează un acord de mediere, au șansa să scape de cheltuieli inutile și timp pierdut și tot stresul acesta. Dar, aproape invariabil, una dintre acestea se îndoia de celălalt. Normal, starea de conflict va mai persista o vreme, chiar dacă, aparent cel puțin, e plin de bune intenții din partea ambelor.

Pe mine mă leagă confidențialitatea spețelor și nu pot povesti prea mult despre acestea. De asemenea, un mediator trebuie să fie echidistant și nu poate interveni în voința părților decât atât cât îi permite legea. Aș putea însă să dau o recomandare. În cazurile penale, cel mai comun exemplu, partea vătămată de obicei își retrage plângerea doar în schimbul unei sume de bani. Și de cele mai multe ori veneau aproape înțeleși la mine. Ba, uneori și cu o parte din bani dați, iar restul printr-o promisiune care se va realiza într-un viitor…

De multe ori, partea vătămată acceptă ideea ca să primească o sumă de bani în rate. Paradoxal, era influențată (sincer) de părerile de rău, de situația familială a celui care nu s-ar fi dat în lături să o înșele sau să o lovească, etc. Iar celălalt, făptuitorul, plătise deja o parte din sumă iar pentru restul o asigura cu promisiuni. Asta până ce partea vătămată își retrăgea plângerea. În baza acordului obținut de la mediator. După aceea…

În astfel de cazuri eu vă recomand să nu vă retrageți plângerea până nu vi se repară prejudiciul, până nu obțineți compensația. Sau, cum explic mai jos, deși este doar problema dvs. Esențial este ca amândouă părțile să cădeți de acord asupra respectivului acord de mediere.

instanta curtea de apel timisoara
Transformarea unui acord de mediere in titlu executoriu nu trebuie sa mai treaca prin aprobarea instantei

Investirea în titlu executoriu a unui acord de mediere. Litigii comerciale

Aș vrea să scot în evidență un aspect mai puțin știut despre valoarea unui acord de mediere. Despre puterea juridică a actului emis de mediator. Care, dacă ar fi mai popularizat și conștientizat, cred că ar da un real impuls acestei profesii.

Astfel, conform Legii medierii 192/2006. acordul semnat în biroul unui mediator autorizat putea deveni oricând titlu executoriu. Trebuia doar să fie supus unei instanțe de judecată care-l investea cu titlu executoriu. Asta până la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă (NCPC) din 2013. Când lucrurile s-au simplificat. Pentru a fi învestit cu valoare executorie, acordul de mediere putea să fie supus autentificării unui notar. Fără a mai trece prin instanța de judecată. Un pas remarcabil, deoarece s-a constatat că practica judiciară nu era unitară la nivelul întregii țări. Transformarea actului întocmit la mediator în titlu executoriu se dovedea a fi un proces greoi. (Vezi și Puterea juridică a unui acord de mediere.)

Tiltlul executoriu se obține imediat prin avocat

Cea ce însă nu se prea știe este că din 2019 să dai unui acord de mediere valoarea unui titlu executoriu este mult mai facilă. Am putea spune că mai simplu decât atât nu se poate. (Eh, ba se poate, dar vorbim altă dată…)

Astfel Legea 154 din 2019 aduce modificări legii medierii. Pe scurt, la Art. 58 a fost introdus următorul alineat.

Acordul de mediere verificat şi atestat de către avocaţii părţilor, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părţilor este titlu executoriu.

avocat in Timisoara

Pentru transformarea unui acord în titlu executoriu poți contacta avocat Ana Corogeanu din Timișoara.

Componentă în Baroul Timiș, avocat Ana Corogeanu oferă o gamă largă de servicii avocatiale. Respectiv consultanță, reprezentare în instanță în drept civil, penal, comercial… Mai multe pe site avocat Ana Corogeanu

Semnificația modificării legislative

Fără a dezvolta prea mult, sensul acestei modificări este unul care să ofere garanții fiecăreia dintre părțile care au semnat acordul de mediere. Adică la mediator părțile vin fiecare cu avocatul propriu, ceea ce cred eu, deja crește costurile.

Sau se duce acordul la un notar pe care părțile și-l aleg. În fine, varianta cea mai bună, zic eu, este ca părțile să meargă în continuare pe mâna aceluiași mediator și să apeleze la un avocat sau notar recomandat de acesta. Cred că e mai simplu.

Această modificare legislativă nu a prea fost făcută public. Prin urmare nu este cunoscută sau doar așa, cu o ureche, fără prea multe detalii.

Așadar, dacă acordul de mediere, mă rog, condițiile lui, sunt redactate cu cap, iar aici fiecare parte va trebui să-și cunoască foarte bine interesele și capacitățile, de la mediator veți pleca cu un acord de mediere beton, cum se spune. Trebuie însă ca acordul de mediere să fie clar astfel încât creanțele să fie certe, lichide și exigibile.

Un avocat va atesta foarte simplu și rapid, iar toată lumea va fi mulțumită. Asta înseamnă medierea, o cale alternativă de rezolvare a disputelor. Rapid și fără stres…

Despre Bitea Matei 35 Articles
Un birou de mediator cu preturi accesibile. Mediere in civil si penal pentru Timisoara și oriunde in Romania.