
Alegerea unui mediator pentru divorțul dvs este poate cea mai elegantă metodă de a vă despărți. Mediatorul este intermediar între dvs și instanță, aceasta din urmă decide divorțul dvs. Dar, sincer, dacă aveți copii mai ales, recomandarea este să vă mai gândiți. Presupunând însă că ați decis deja, că ați ales acțiunea de divorț, iată ce trebuie să știți neapărat.
În primul rând, la un birou de mediere se negociază și se decid efectele divorțului. În urma acestor discuții se va obține un acord concretizat într-un document scris. Acordul conține în el modul în care vedeți dvs despărțirea. Respectiv domiciliul copilului sau al copiilor, pensia de întreținere, programul parental, adică de vizite, repartizarea cheltuielilor de educație, dezvoltare, cheltuieli urgente…
» Plan parental; cerințe și exemple
Acest acord de mediere, împreună cu o cerere (în care veți specifica dacă după divorț se păstrează numele dobândit în timpul căsătoriei) va fi înaintat instanței. Aceasta, instanța de judecată, nu va pune în discuție felul în care decideți să divorțați, ci va lua act de conținutul acordului, respectiv de efectele pe care le doriți.
Dacă efectele divorțului înscrise în acordul de mediere nu contravin drepturilor și libertăților oricărei persoane, dacă nu aduc atingere liniștii și ordinii publice și, mai ales, dacă nu lezează interesul superior al copilului, atunci nu mai rămâne decât pronunțarea deciziei de divorț. De respectarea acestor principii se va ocupa biroul de mediator pe care l-ați ales. Veți divorța fără dificultăți.
Aspecte practice ale procedurii de la mediator
Dacă soții convin asupra păstrării numelor din timpul căsătoriei este un lucru bun. Veți fi scutiți de modificări de acte, contracte, etc. Însă, nu întotdeauna se ajunge la această soluție.
Dacă doriți, puteți face și partajul concomitent, de asemenea să cereți instanței să vă restituie jumătate din taxa de timbru judiciar. Conform legii medierii, dacă rezolvați partajul prin mediere puteți să solicitați instanței restituirea a 50% din taxa se timbru. Vezi art 63(2) din Legea 192 din 2006. Concret, dacă faceți partajul la un apartment iar taxa de timbru judiciar pe care trebuie să o achitați este de 4000 de euro, puteți primi jumătate înapoi.
» Calculator de timbru judiciar pe baza OUG 80 din 2013 privind taxele de timbru
Pentru a reduce timpul petrecut la mediator și pentru a reduce costurile în același timp, vă sugerez prin e-mail un model de plan parental. (Modelul este în primul link al acestei legături.) Pe acesta puteți să-l discutați acasă, urmând ca aici, la biroul mediatorului doar să-l semnați. Este mai comod!
De reținut despre divorț și acordul de mediere
- Cererea de divorț și acordul de mediere se introduc la judecătoria în a cărei circumscripție domiciliați;
- Taxele pe care trebuie să le achitați sunt onorariul mediatorului plus taxa de timbru judiciar de 200 de lei. Aceasta din urma se achita la Primaria unde aveți domiciliul.
- Taxa de timbru pentru partaj se va stabili în funcție de valoarea bunurilor supuse împărțelii. Trebuie să duceți de la Primărie Certificatul fiscal al apartamentului/casei.
- Acordul obținut la mediator nu are termen de valabilitate sau de expirare. Puteți să-l introduceți oricând la judecătorie sau să nu-l depuneți niciodată.
- Un acord de mediere poate deveni titlu executoriu imediat sau după ce l-ați înaintat unei instanțe, află mai multe despre investirea cu titlu executoriu.
- La depunerea cererii de divorț, a acordului de mediere, a copiilor după acte și a unui CD pe care-l primiți de la mediator trebuie să meargă o singură persoană, nu este nevoie de ambii soți…
Dacă doriți mai multe amănunte despre procedură și avantajele serviciilor unui mediator vă invit să citiți Procedura la mediator. Medierea pe scurt