Sunt situații în care clauzele unui acord de mediere nu sunt respectate de către una dintre părți. Adică, la modul concret, de multe ori părțile m-au întrebat: Bine, dar ce fac dacă nu se respectă acordul de mediere? Am venit degeaba la mediator? Pot să-l (sau să o) determin să respecte înțelegerea? Deja se face aluzie la un titlu executoriu…
Dilema este justificată, teama dacă vreți, dar, zic eu, fără temei. Presupunând că în cazul unui acord de mediere cu indiferent ce obiect, dar încheiat în condițiile legii medierii, cineva își pune această problemă, iată care sunt opțiunile.
Calea rapidă: titlu executoriu
Vă spun cea mai simplă cale de a determina pe celălalt să-și respecte înțelegerea semnată la mediator. Acesta este transformarea acordului în titlu executoriu. Tot ce trebuie să faceți este să înaintați acordul la un avocat sau notar. Aceștia îl vor verifica și îi vor da o dată certă. Legea spune că îl verifică și atestă. De fapt, acesta, va înscrie acordul de mediere într-un registru cu actele avocatului.
» Despre acordul de mediere transformat în titlu executoriu
Condiția esențială este însă ca ambele părți să fie de acord cu respectivul avocat. Dacă nu se înțeleg vor cădea de comun acord avocații fiecărei părți și tot se ajunge la o soluție. Acum, despre avantajele și dezavantajele transformării acordului la mediator în titlu executoriu.
Dezavantajul acestei soluții este că presupune costuri. Trebuie să plătești avocatului sau notarului. Onorariul mediu pentru așa ceva cred că este undeva pe la 100 de euro. Adică oamenii vin la mediere tocmai pentru că au oroare de taxe, de onorarii, de cheltuieli în general. Partea bună însă este că oamenii care aleg să-și rezolve disputa într-un birou de mediator sunt totuși de bună credință. Eu nu știu cazuri (care au fost la mine) în care să nu se fi respectat acordul de mediere.
Dacă-mi permiteți o sugestie, eu aș spune ca să transformați acordul de mediere doar în cazuri în care vă interesează rapiditatea. Și în spețe de genul unor grafice de plată, sume de plată, chestii de genul acesta…
Apoi, dacă vi se întâmplă să nu se respecte acordul, cu acesta transformat în titlu mergeți direct la un executor judecătoresc și se rezolvă imediat. (Trebuie plătit și acesta!)
Metoda mai lentă și mai ieftină dar la fel de sigură
Metoda clasică este supunerea acordului de mediere instanței. Solicitați să vi-l încuviințeze și să-l investească cu titlu executoriu. Aceasta este o metodă mai ieftină și ia timp. Dar trebuie să o faceți amândouă părțile. Cu acordul mergeți la un executor.
Aceasta are un dezavamtaj. Dacă una dintre părți nu are de gând să-și respecte angajamentul se va opune. Găsește ea un motiv. Tocmai prin acest refuz vă veți da seama că este ceva în neregulă.
Vreau să spun însă că să nu disperați. Partea care simte și constată că este „trasă-n piept” o va acționa în instanță pe cealaltă. Va depune acordul ca probă solicitând investirea lui cu titlu executoriu. Să nu uitați să cereți plata cheltuielilor de judecată.