Nevoia de mediatori la Timișoara în bilanțul CAT

ministrul justitiei

Dacă acest site avea altă tematică decât cea de promovarea profesiei de mediator și a medierii, probabil că altfel aș fi început acest articol. În mod sigur, aș fi remarcat că pe parcursul anului 2015 încărcarea efectivă a unui judecător de la Curtea de Apel Timișoara a fost de 824 de dosare. În scădere față de 2014. Pe ansamblu se remarcă o scădere a activității din punct de vedere al numărului de dosare. Totuși, să ne referim doar la ce l-ar interesa pe un mediator…

Bilanțul Curții de Apel Timișoara pe anul 2015 are în cuprinsul său câteva referiri distincte la profesia de mediator, precum și la mediere ca mijloc alternativ de soluționare a conflictelor. Raportul de activitate a fost făcut public în 8 martie, de Ziua Femeii, însă la conferința de presă programată, planificată și anunțată din timp nu a mai ajuns și ministrul Justiției, Raluca Prună. Dar presa nu a fost (total) ignorată, doamna Raluca apărînd pe sticla știrilor TV.

Revenind la subiectul profesiei de mediator, bilanțul Curții de Apel notează, printre altele, o referire la colaborarea cu Corpul Profesional al Mediatorilor din Județul Timiș din octombrie anul trecut. Aceasta se referă de fapt la un parteneriat care, se spune în bilanț, are menirea de „a pune în aplicare şi de a eficientiza strategiile prin care medierea să devină a o alternativă viabilă pentru soluţionarea litigiilor în România”.

Ce înseamnă acest lucru? La modul general vorbind, realizăm că la nivel instituțional și declarativ se percepe medierea ca pe un excelent mijloc de a degreva instanțele de numărul mare de dosare, de a crește calitatea actului de justiție prin eliminarea de pe rol a proceselor care pot fi rezolvate apelând la un birou de mediator. În mod particular vorbind, la Curtea de Apel Timișoara chiar se pune în aplicare o strategie de promovare a profesiei de mediator, în acest sens aici chiar se desfășoară un proiect pilot de promovare a medierii. Este vorba despre înființarea unui birou public de informare a cetățenilor despre avantajele medierii, birou care funcționează deja în holul Palatului Dicasterial și despre a cărui activitate și eficiență îmi voi permite să revin ulterior.

Pe parcursul bilanțului CAT se mai găsesc referiri la profesia de mediator, însă ar fi absolut partizană și nepotrivită analiza unui astfel de material prin prisma medierii. Totuși, recunosc că aș fi dorit să găsesc informații despre numărul de cauze soluționate prin acordurile realizate de mediatori. Ca dealtfel și despre natura acestora, dar la acest aspect sunt absolut convins că majoritatea covârșitoare se referă la cele de divorț.

Concluzia (parțială) despre activitatea de mediere din anul 2015 ar fi (în lipsa cifrelor concrete) una subiectivă, eu însămi practicând (din când în când) jobul acesta nou, modern și sublim, respectiv acela de mediator.

Asta a fost despre mediatori astăzi. Despre viitor, vom vorbi mâine…

Despre Bitea Matei 36 Articles
Un birou de mediator cu preturi accesibile. Mediere in civil si penal pentru Timisoara și oriunde in Romania.