
Îmi propun să fac o trecere în revistă a aspectelor esențiale ale divorțului. Văzute prin prisma omului „simplu”, care nu are cunoștințe juridice. Așadar, cum este mai „bine” să divorțezi!? La notar sau la mediator? Și să fac vorbire despre câteva chestiuni, unele necunoscute, iar altele despre care nu se spune nimic dar există și vă influențează decizia. Sau v-ar influența dacă le-ați cunoaște…
De fapt tocmai aspectele despre care nu se vorbește sau sunt trecute așa, într-un plan secund, tocmai acestea ar trebui să vă intereseze. Dacă le-ați ști dinainte. Iar ce voi scrie mai departe nu sunt scorneli din burtă, ci pe baza unei experiențe reale de mediator.
Și veți observa că un birou de mediator oferă avantaje certe în comparație cu divorțul obținut la notar. Voi scrie la sfârșit și câteva cuvinte despre divorțul pe cale administrativă.
(Legea 192/2006 a medierii și profesiei de mediator o puteți accesa pe site-ul Consiliului de Mediere.)
Divorț la mediator. Cum, nu a fost interzis!?
Pentru început să lămuresc un aspect. Mediatorii nu au divorțat niciodată pe nimeni, deci nu avea cum să le fie interzisă această activitate. Mediatorii întocmeau un acord de mediere pe care părțile îl prezentau instanței spre încuviințare. Iar aceasta, după ce verifica legalitatea actului, lua act de înțelegerea soților și pronunța divorțul.
Ei bine, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis (Decizia 33 din 9 dec. 2019) că acordul de mediere nu poate conține clauze care să se refere la încheierea căsătoriei. Cu alte cuvinte, divorțul nu se poate negocia, el trebuie pronunțat de instanță. Și au apărut și mai mulți detracori ai medierii, iar „jobul” de mediator a intrat într-un con de umbră. (Mai mare…)
Practic, ce s-a schimbat? A crescut taxa judiciară, de la 20 de lei cât era pentru așa-zisul divorț la mediator, la 200 de lei. Apoi, o altă chestiune, care a păstrat nuanța de stres a divorțului anterioară apariției Legii mediatorului a fost însăși judecata. Prin mediere, divorțul „se rezolva” într-o cameră de consiliu. Părțile care doreau să divorțeze erau chemate într-o sală de consiliu. Acolo instanța lua act de dorința lor de a divorța. Acum, după decizia ICCJ, el a fost trimis înapoi în sala de judecată.
Cred că nu exagerez când spun că aceasta a fost modificarea esențială adusă de Decizia CCR. Trimiterea divorțului înapoi în sala de judecată. Însă, paradoxal, tocmai aceasta ar putea da un impuls medierii. Părțile să-și rezolve treburile delicate la mediator, să le treacă în acordul de mediere pentru a nu fi supuse auzului și vederii mulțimii din sala de judecată. Judecătorul nu citește public acordul de mediere, acesta este un act confidențial.
Procedură. Efectele divorțului
Ca să divorțeze, părțile nu mai prezintă doar acordul de mediere pentru încuviințare. Părțile vor depune o cerere de desfacere a căsătoriei cu acordul soților la care anexează acordul de mediere. Ce conțin acestea:
- Cererea va solicita instanței desfacerea căsătoriei de comun acord, va solicita stabilirea numelui după căsătorie, exercitarea autorității părintești și locuința copiilor
- Acordul de mediere se va referi strict la efectele divorțului, va conține inclusiv un plan parental, care va arăta instanței că soții s-au înțeles în ceea ce privește îngrijirea, educarea copilului.
Dacă acordul de mediere conține și o cerere de partaj, atunci va trebui plătită și taxa de timbru. Dar taxa judiciară de timbru este de fapt punctul nodal al acestei probleme. După cum veți vedea în continuare. Costurile unui divorț pe cale judiciară, la notar sau prin intermediul unui birou de mediator fac diferența esențială.
» Articolul Divorțul prin mediere a fost interzis este un exemplu de articol scris în stil bombastic, de presă de senzație și care conține informații „de ultimă oră”. Dar… scrise de un neprofesionst, care nu face diferența între Judecătorie și Tribunal.
Divorțul la notar
Acesta nu s-a schimbat după decizia CCR. Notarul va pronunța la fel ca înainte divorțul dar numai dacă soții au căzut de acord asupra efectelor acestuia. Respectiv cheltuieli de întreținere, program de vizite, pensie alimentară. Practic, asupra efectelor divorțului decid părțile. Singure. La mediator mai sunt îndrumate sau își rezolvă disputa acolo.
Notarul nu face mediere, dacă acestea nu se înțeleg, notarul va respinge acțiunea.
Notarul, după momentul înregistrării cererii, va acorda părților un termen de reflecție de 30 de zile. Teoretic, după 30 de zile va trebui să vă prezentați la notar și ori vă retrageți cererea, deci practic v-ați împăcat, ori vi se va emite certificatul de divorț.
Dar… pentru că există și un dar, trebuie spus că din momentul înregistrării cererii dvs de divorț, notarul va solicita autorității tutelare o anchetă socială în legătură cu minorul. (Sau minorii…) Dacă acesta a împlinit 10 ani va trebui să fie audiat de către notar.
Acum, știți și dvs cam cum se fac anchetele sociale. Nu e cazul să vă spun că unele se fac înainte de împlinirea celor 30 de zile de reflecție, altele după. Sunt atât de mulți factori încât ar fi o iluzie să credeți că anchetele se vor termina în interiorul celor 30 de zile acordate soțilorsă se mai gândească. În fine, este doar o opinie, poate lucrurile s-au îmbunătățit. Dar tocmai din cauza acestui aspect eu aș fi mai precaut cu cele 30 de zile. Ar putea fi mai multe…
Primele diferențe
Esențial, rețineți că ancheta socială a autorității tutelare trebuie să se facă, este o obligație! De aemenea, dacă minorul a împlinit 10 ani, acesta trebuie audiat de notar.
În schimb, dacă optați pentru divorțul pe cale judiciară, aceea începută la mediator, audierea copiilor și anchetele sociale nu sunt obligatorii. Ele sunt decise de instanță dar numai dacă va considera că trebuie făcute.
Cum decide instanța dacă la o cerere de desfacere a căsătoriei cu acordul soților este nevoie de anchetă socială? Are propriile ei criterii. Opinia mea este că judecătorul, fiind om, părinte, se uită la cei care vor să se despartă. Dacă are cumva senzația că interesul major al copilului nu este asigurat, va dori probabil să audieze minorul. Sau va solicita demararea unei anchete. Eu cred că depinde în mare măsură de impresia pe care cei doi o lasă în sala de judecată.
Din câte cazuri de divorț au trecut prin biroul meu de mediator, nu aș putea spune că-mi amintesc de vreunul cu anchetă socială. Adică dacă părțile au decis să divorțeze fără tămbălău și au dovedit responsabilitate în legtură cu copiii, atunci nici judecătorul nu a cerut anchetă socială.
Primele concluzii
Opinia mea este că timpul de 30 de zile nu este bătut în cuie la divorțul printr-un birou de notariat. Mai ales în cazurile în care e vorba de copii minori. Dacă ancheta sosială nu se termină, notarul nu are evident nicio vină, nu este ceva ce biroul notarial să poată controla. În schimb, sunt șanse mari ca prin varianta cu mediator un divorț să se deruleze mai repede de 30 de zile.
Acum, depinde și de cât de aglomerate sunt instanțele, de câte cauze sunt, de cât de mare este orașul, sunt mulți factori care decid acest lucru. Doar că eu n-aș merge pe fix 30 de zile, câte zice legea. Multe zice legea…
Marea diferență: costurile unui divorț! Comparații
Eu nu-mi permit să comentez onorariile de la cabinetele notariale sau de la oficiile de stare civilă. Nu-mi permit să le comentez nici pe ale celorlalți mediatori. Nici pe cele ale avocaților în cazul divorțului clasic, în instanță. Peste tot este vorba de onorarii pe care și le stabilește fiecare, cum, cât, nu e treaba mea. Voi arăta însă că un divorț cu partaj la mediator este indiscutabil mai ieftin. Vorbesc pe textul de lege.
Partajul se poate face concomitent cu acțiunea de divorț sau ulterior. Sau niciodată dacă nu este cazul. Puteți face partaj la notar, pe cale judiciară (clasic, în instanță) sau la mediator. Astfel, dacă introduceți cererea de divorț cu acordul soților însoțită de acordul de mediere care va conține partajul bunurilor stabilit de dvs., instanța va lua act de acesta. Evident, va verifica existența condițiilor de legalitate.
Costurile unui divorț cu partaj
- Pe cale judiciară (clasică): onorariu avocați, taxe judiciare 100%, respectiv 3% din valoare.
- Prin biroul unui notar: taxa notarială, conform Ordin 46/2011,aici costurile depind iarăși de valoarea bururilor, costurile se calculează în tranșe.
- Prin intermediul unui mediator: onorariu, taxe judiciare 50%, adică jumătate din 3%
Marea diferență este la taxe! Este atât de mare, încât merită să vă informați cu atenție. Dacă faceți partaj la mediator, într-o speță aflată pe rolul instanței, conform legii, taxele sunt de doar 50%! (Repet, dacă medierea intervine în timpul unui proces aflat pe rol.) Or, dacă aveți de împărțit bunuri precum o casă, un teren, cred că între a plăti 5.000 de euro și 2.500 este o diferență relevantă! În alte spețe, instanța va restitui integral taxa de timbru. Vezi articolul 63(2) din legea 192 din 2006.
Exemplu de calcul
Presupuneți că aveți de împărțit un apartament de 100.000 euro. Ca să fie o cifră rotundă aproximați la 5 lei/euro și aveți valoarea lui ca fiind 500.000 lei. Taxele sunt stabilite de OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Varianta integrala si actualizata este pe site-ul meu de unde puteți face download la OUG 80-2013 privind taxele de timbru.
Sau un calculator mai simplu găsiți la pagina https://singur-in-instanta.ro/calculator-taxa-judiciara-de-timbru
1. Taxa judiciară la judecătorie este grosso-modo vreo 15.000 de lei. Adică 3% din valoarea bunurilor supuse împărțelii, conform art. 5 din OUG 80/2013 citată mai înainte. Mai adăugați și onorariul avocaților, eventuale costuri de expertiză, cheltuieli cu martori…
2. În cazul în care rezolvați partajul la mediator veți avea de achitat onorariul mediatorului, o taxă de 20 de lei și 50% din valoarea taxei judiciare de timbru conform legii. Aceasta conformart. 11 a acestei ordonanțe. Respectiv, din start o reducere de 7.500 de lei!
3. Taxele notariale le găsiți în acest tabel, la punctul 1 din Anexa 2, parte din Ordinul 46/2011 al Uniunii Notarilor pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici. Le puteți estima încadrând și singuri valoarea bunului partajat.
4. Taxele pentru divorț pe cale administrativă (fără partaj) se stabilesc de către fiecare unitate în parte. La Iași, de exemplu, este vreo 550 de lei dacă țin eu bine minte. În sector 1 București tot atât…
Divorț pe cale administrativă
De menționat din capul locului că acesta se face la ofițerul stării civile. Eu consider acest tip de divorț ca fiind unul destul de particular. Dacă n-ai nimic, nici bunuri, nici copii, atunci da, du-te la primărie. Dar nu la oricare primărie ci acolo unde v-ați căsătorit sau unde ați avut ultimul domiciliu comun…
Doar că nici acesta nu este neapărat mai ieftin decât la mediator. Și nici mai rapid.
Opinia mea este că acest tip de divorț, spre deosebire de cel din instanță, la mediator sau la notar, este un instrument pus în mâinile primăriilor de a mai face un ban cinstit. Adică să-și stabilească singuri onorariile. Să facă dacă au clienți.
Dacă vă interesează găsiți un exemplu aici de divorț pe cale administrativă . Nu are rost să mai scriu și eu, este destul de explicit acolo.
Așadar, dacă vă mănâncă să divorțați, aveți suficiente informații din acest articol! Rămâne doar la latitudinea fiecăruia să aleagă.