Semnificație și valoare juridică la un acord de mediere

Valoare acord de mediere
Semnificatia si sensul juridic al unui acord de mediere

Despre semnificație și valoare juridică a unui acord de mediere, una dintre cele mai frecvente întrebări care mi se pun. Și la care mă voi strădui să ofer un răspuns în cele ce urmează.

Deci, finalizarea cu succes a medierii înseamnă de fapt încheierea unui acord. Acest acord reprezintă voința părților. Este ceea ce se va întâmplă de acum înainte cu conflictul lor. Cu problema, litigiul… mă rog, pentru orice motiv ar fi apelat la serviciile unui birou de mediator.

Paradoxal, nu? Adică, vreau să spun, în biroul unui mediator autorizat se intră în dușmănie și se iese în prietenie? În veselie? Să nu exagerăm. Este vorba doar de rezolvarea conflictului pe o cale amiabilă. Iar concretizarea înțelegerii este semnarea acestui acord de mediere.

Actul în sine are valoarea unui înscris sub semnătură privată. O înțelegere între doi sau mai mulți oameni, două societăți, etc. Dacă părțile nu se înțeleg, atunci se încheie doar un proces verbal de închidere a medierii.

Diferența dintre un acord de mediere și o decizie judecătorească

În fața unei instanțe părțile se „înfruntă”, fiecare dintre acestea urmăresc să tranșeze disputa în favoarea lor. Aduc probe, martori, uneori experți iar lumea din sală ascultă, privește. Asta vă doriți? Iar la sfârșit, pe baza probelor, judecătorul ia o decizie. Care, de cele mai multe ori, nu va satisface complet niciuna dintre părți. În timp ce un acord de mediere da, este ceea ce doresc ambele părți. Și veți vedea în continuare că este util și aplicabil.

La un mediator este deja altă atitudine. Cei care aleg această cale deja vin cu altă mentalitate. Aceea că o înțelegere este mai bună decât nesiguranța unei decizii judecătorești. (Înțelegerea înseamnă acord de mediere.) Că rufele murdare se spală în familie. Că nu e cazul să vă judecați pentru câteva borcane. Că niște datorii se pot reeșalona sau o moștenire se poate împărți cu adevărat frățește. Că amândoi pot decide mai bine pentru viitorul copiilor și mai găsiți și dvs justificări. Or, decât să risipești eforturi și resurse în a-ți înfrânge „adversarul”, mai bine lași o ușă deschisă. Viața este imprevizibilă!

De aici vine și expresia că într-un acord de mediere sunt doi câștigători. Acest act se va semna doar atunci când ambele părți sunt mulțumite de înțelegere. De aici vine diferența dintre un acord de mediere și o decizie judecătorească.

Valoarea juridică și executarea acordului semnat

De multe ori am fost întrebat: bine, dar ce garanții am că partea cealaltă își va respecta înțelegerea? Adică ce valoare juridică are acel act semnat, acord de mediere care conține clauze și termene. Sincer, la modul general nicio garanție! Oamenii sunt schimbători, nu se știe niciodată cu cine se întâlnesc, ce le schimbă viața și ce-i vor face să se răzgândească. Pentru astfel de situații se face o înțelegere scrisă. Însă pentru a-i determina să-și respecte cuvântul există mijloace juridice.

Fac o paranteză. Totuși, șansele ca un acord de mediere să nu fie respectat sunt mult mai mici la cei care aleg un mediator decât cei care se judecă. Este o logică aici, iar asta ține în primul rând de calitatea oamenilor. Cum am spus mai sus, cei care aleg mediatorul sunt șanse să fie mai înțelepți. Au o altă viziune…

Un acord de mediere poate deveni ușor un titlu executoriu. O puteți face imediat după ce ați semnat acordul prin intermediul unui avocat. Vezi articolul Puterea juridică a unui acord de mediere. Titlul executoriu.

O altă metodă, dacă nu ați făcut asta imediat ce ați ieșit din biroul mediatorului, este înaintarea acordului către o instanță. Aceasta îl va încuviința și îl va transforma într-un titlu executoriu. Iar de aici vă adresați unui executor judecătoresc. Vi se pare complicat? Scump? Nu este, vă asigur, este doar mai lent dacă nu l-ați investit de la început în titlu executoriu. Iar de scump nu e cazul să vă îngrijorați, cheltuielile le va suporta cel care a încălcat înțelegerea.

Așadar, sper că am reușit să explic marea diferență dintre o decizie judecătorească și ce valoare juridică are un acord de mediere. Deosebirile sunt în primul rând de civilizație. Este și ceva asemănător cu o justiție paralelă, una mai aproape de oameni.

Procedura la mediator. Acordul de mediere

De ce să-mi rezolv disputele prin mediere?

Un scurt istoric despre mediere și primii mediatori din antichitate

Despre Bitea Matei 36 Articles
Un birou de mediator cu preturi accesibile. Mediere in civil si penal pentru Timisoara și oriunde in Romania.